DPS MUN 2008

DPSMUN  is an annual Model United Nations (MUN) conference organised by DPS RK Puram alongwith Global Classrooms. 2008 was the 5th edition of DPSMUN. You can read more about MUN here. This year it was held on 22-24 November at the India Habitat Centre, Lodhi Road. So we got the invitation around July and then the Social Sciences HOD started selection for the team. She got in some interested students and gave them topics to prepare on. We kept delaying things, and finally the selection was done around September. So this event is basically a MUN conference (To know, what exactly is an MUN, head here). I had heard a lot about this but was not sure whether our school would be participating in it – I was also quite ignorant of this event till Class X, but finally my Political Science teacher told me all about this (Our school had gone for this some years back). I was slightly apprehensive at first about going, because this event needs a lot of hard work, research and good communication, speechmaking, writing and PR skills. But then I finally decided to go for it. We have to fill in choices as to which country we want (to represent), we filled the form for 2 countries but finally got only one (that too, not the one which we had asked for). We got the West African Country of Senegal. This had 4 delegates (General Assembly I, General Assembly (Plenary), Human Rights Council and Committee for Crime Prevention and Criminal Justice. In all, there were 10 committees. Each committee is allotted 2 topics, on which they have to discuss, debate, and then finally pass resolutions. I took General Assembly I, whose topics were Multinational Terrorist Groups and Conflict Diamonds. (See the committees and agendas here). We prepared really hard, did loads of internet research. Senegal, in the heart of Western Africa, is in the zone which is most affected by the problem of Conflict Diamonds. I had no idea (because of no past experience) that in a large committee like General Assembly, only 1 topic would be discussed and thus prepared both extensively (Later, only Multinational Terrorist Groups was discussed, after a vote was held as to which topic should be set on agenda first). You have to master the rules, make position papers, prepare speeches, read up extensively and a big fat Country Profile also has to be submitted. There are voting procedures, moderated and unmoderated caucuses. We stayed back after school, met on Sundays and finally D-Day came on 22nd. We left at around 9-30 AM but the final committee sessions started only around 3 PM. The Inauguration Ceremony was presided over by Dr APJ Abdul Kalam. He gave a really great speech (which you can read here). The Stein Auditorium was jam-packed and everybody was looking for good seats. After that, there was lunch, which was good. Then the committee sessions started, and there was a roll call, followed by a motion for setting the agenda for the day and then finally the speaker’s list was opened. Day 1 ended at around 5 PM. Day 2, the sessions started at around 8-30 AM and went on till around 4-30 PM. It did get a bit boring in between, but there was a crisis situation which was introduced in between, on which we had to give solutions and then pass a resolution. My committee was all about International Security and Disarmament issues, so we got a topic related to that. Day 3 – everyone was in a mood to enjoy and have fun. Then there was the closing ceremony and the Prize Distribution. All in all, it was a good experience, but it could have been conducted in a better manner (especially my committee, which had 134 delegates – the largest of them all). Though we did not win anything (we did not expect to!), it was a good to have participated. I can go on and on about this, but I will leave it here – I dont feel like writing anymore abt this, becoz its really boring!

Here are some photos:

thats-me1

Thats me – In the Grounds at India Habitat Centre

the-delegation

The Delegation of Senegal (I clicked this pic  so I am not there)

commitee-board

General Assembly I (Board outside the Room)

my-placard

Senegal Placard on my seat

country-profile-cover-page

Thats the Cover Page of our Country Profile

Signing off,

Prateek

Techeez Quiz Prelims at JKPS

Techeez Quiz Prelims

Venue: Jaspal Kaur Public School

By Manmeet Singh and Pulkit Arora

Date: 5 November 2008

1.    Name the major company that rejected a takeover bid by Microsoft recently.
Ans: Yahoo

2.    Name the latest two graphic cards launched by NVIDIA.
Ans: GTX 260 and GTX 280

3.    (*)The Intel India team in Bangalore recently designed a 6 core processor to be used in servers. What was this processor named?
Ans: Dunnington

4.    Which operating system is the successor to Windows Vista, to be launched in 2009?
Ans: Windows 7

5.    What resolution is referred to as “Full HD”?
Ans: 1920×1080

6.    (*)HP is the owner of which Gaming PC manufacturer?
Ans: Voodoo

7.    World’s most photorealistic game.
(Hint: This game is so heavy on resources, it makes computers CRY)
Ans: Crysis

8.    Which company uses the tagline “Yours is here”?
Ans: Dell

9.    (*)What is the codename of Windows Mobile 7?
Ans: Photon

10.    All present graphic cards use which port on the motherboard?
(Hint – Successor to AGP)
Ans: PCI Express

11.    Which free internet radio service is promoted by Winamp?
Ans: Shoutcast

12.    Which program is called the “Poor Man’s Photoshop”?
Ans: GIMP

13.    MASTER of COOLING?
(Hint – Think Cabinets!)
Ans: Coolermaster

14.    Our friend Doug showed off his invention in 1968, in the Joint Computer Conference in San Francisco. It’s a pivotal part of computers these days. Name the invention.
Ans: Computer Mouse

15.    Who’s called “Father of Visual Basic”?
Ans: Alan Cooper

16.    Who created JavaScript?
Ans: Brendan Eich

17.    Write Full forms of:

  • RIM – Research In Motion
  • ARPANET – Advanced Research Projects Agency Network
  • NASSCOM – National Association of Software and Services Companies
  • CAPTCHA – Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart
  • PERL – Practical Extraction and Report Language

18.    How many Gigabytes are there in a Terabyte?
Ans: 1000

19.    Sun Microsystems and Intel have their headquarters at a common location. Name this place.
Ans: Santa Clara

20.    Name the CEOs of the following companies:

  • Facebook – Mark Zuckerberg
  • Oracle – Larry Ellison
  • Apple – Steve Jobs
  • Intel – Paul S Otellini

21.    What is one unit of mouse movement called?
(Hint: A unit of mouse movement is 1/200th of an inch.)
Ans: Mickey

22.    (*)Which is the successor to the current Leopard version of Mac OSX?
Ans: Snow Leopard

23.    Name a desi internet search engine.
Ans: Guruji.com

24.    Identify this logo.

Logo

Ans: Java

25.    Name the thinnest notebook in the world.
Ans: MacBook Air

Thanks to Pulkit for this paper. It was an easy prelims set, mostly on basic current affairs stuff. We qualified for the finals and came 2nd.

Cheers

Prateek

Dynamix 2008 Quiz and Crossword

Dynamix 2008 held at Ramjas, RK Puram, about which I had written earlier also, was the first tech symposium of the year for me and the both the events here for which I went (Quiz and Crossword) were sadly, rigged 😦

We did managed to get a 3rd position in the Crossword, but it was a really bad experience…

Here are the downloads (Quiz was totally copied from Past Exun archives) for Dynamix 2008 – With Solutions.

Dynamix 2008 Quiz Prelims

Dynamix 2008 Crossword

Do try out the crossword clues – because it had some weird god clues 😉

The finals of the Quiz were really bad and I just hope next year this fest is better!

Code Wars 2008 DPSVK Tech Quiz Prelims

Code Wars 2008 Quiz Prelims – Held at DPS Vasant Kunj

Tech Quiz

By Ankur Banerjee

Date: 21 November 2008

1. * Decrypt this: “Bpqa qa vwb epib gwc bpqvs qb qa”

Ans: “This is not what you think it is”. The encryption system used here is ROT-8, not ROT-13.

2. What is the NASDAQ stock ticker symbol for Sun Microsystems?

Ans: JAVA

3. Of which US-based media organization is Microsoft the part owner of?

Ans: MSNBC

4. Who is the creator of eBay?

Ans: Pierre Omidayar

5. * One of the many nicknames that this person has is ‘Monkey Boy’. Who
is he / she?

Ans: Steve Ballmer

6. Digit magazine is owned by which company?

Ans: Nine Dot Nine Mediaworx

7. Connect: Dodgeball, Urchin, Jaiku, GrandCentral

Ans: All of these companies were acquired by Google. (Urchin was renamed as Google Analytics)

8. Name the web-based content management system software that is used
to run Wikipedia and many other similar wikis.

Ans: MediaWiki

9. For which operating system was Microsoft Office first released?

Ans: Mac OS

10. * Which company makes the processor for the Apple iPhone?

Ans: Samsung

11. * What is the name of Microsoft’s diagram and flowcharting software?

Ans: Visio

12. Name the GUI used on the OLPC XO laptop.

Ans: Sugar

13. Jelsoft Enterprises makes a product which is highly popular with web
developers. What is that product?

Ans: vBulletin (forum software)

14. * What was Yahoo! Widgets earlier known as?

Ans: Konfabulator

15. Glutamate Grape, Sugar-Free Radical, Beta Carroty, and Sero-Tonic
Water are different varieties of what?

Ans: Google Gulp flavors

16. Identify the person.

 

sa

 

Ans: Sakina Arsiwala, International Manager of YouTube

17. Name Mozilla Labs’ new instant messaging project.

Ans: Snowl

18. What do you get when you multiply six by nine?

Ans: 42 (Forty-Two)

The sad part was we missed qualifying for the finals of this Quiz because we did not write 42 as the answer to the 18th question 😦 and then lost out to DPS Dwarka in the tie-breaker. Also made another big blunder, wrote Mac OS X instead of Mac OS for the 9th question and paid a heavy price. But Ankur did a great job for the finals (which was real tough!) and I enjoyed the quiz as audience.

Signing off,

Prateek

Warp 2008 – DPS MR Tech Quiz Prelims

Warp 2008 Quiz Prelims – Held at DPS Mathura Road

Tech Quiz – The Next Question

By Karmanya Aggarwal

Date: 19 November 2008

1. While Napster hurt  the sales of many artists the most notable ones to raise their hands and call for mommy being Dr Dre and Metallica, it actually helped the sales of one band, when an album released by the band reached Napster 3 months before its official release and received over millions of downloads. In the October of 2000, the album in question captured the numero uno spot in the Billboard 200 sales chart in its debut-week. Name the band and the album.

Ans: Band – Radiohead, Album – Kid A

2. Sees the sun going down,
And the eyes in his head,
See the world spinning round
Those three lines are part of the chorus of a song that reverberates through musical and technological history. Name the song or its relevance or its artist.

Ans: Fool On the Hill, by The Beatles – It was the first song to be played as a digital audio file

3. This audio codec can be referred to as MPEG-4 Part 3 It is the standard audio format for the Sony Playstation 3 and is supported by Sony’s Playstation Portable and the Wii. It can support over 48 channels and is one of Apple’s Favorites. Name the codec.

Ans: AAC

4.  Google Doodles, created by Dennis Hwang (Google’s International Webmaster) are some of the most famous graphics in the computer industry. What does this one signify?

Doodle

Ans: Invention of the first laser

5. On the 25th of September of this particular year, Apple Inc. released its OS X v10.1 (Puma). This was followed by the release of the iPod on the 23rd of October of the same year and Microsoft released its (then) latest Operating System 2 days later. Which year am I talking about?

Ans: 2001

6.  Identify.

Identify

Ans: The Konami Code

7. This one time patent attorney experimented with photoconductivity and while doing so, created a machine that revolutionized documents and printing. The first product of this machine was the words “10-22-38 Astoria”. Name the inventor.

Ans: Chester Carlson

8. Who Created-
1.    A-O – Grace Hopper
2.    B – Ken Thompson
3.    Colossus – Tommy Flowers, Allen Coombes
4.    Electric Pencil – Michael Shrayer
5.    GNOME – Miguel Icaza, Federico Menca
6.    Sketchpad – Ivan Sutherland
7.    SpaceWar! – Martin Graetz, Steven Russell
8.    The Audion – Lee De Forest
9.    The Optical Mouse – Steve Kirsh, Richard Lyon
10.    UNIMATE – George Devol

9. Ramanathan V. Guha is an Indian Computer Scientist. An IIT-Madras Graduate, he currently works for Google. In 1995, Guha at Apple Computers, helped create the Meta Content Framework. Later in 1999, he created the first version of something that today, is of immense importance to bloggers and blog readers everywhere. What did he create?

Ans: RSS

10. What does it mean to give a computer “The Finger”?

Ans: The Finger is actually a UNIX utility that returns a users real name, the user name, IP etc.

11. Who Was Shakey? (Be Specific)

Ans: First Robot to use Artificial Intelligence (AI)

12. In December 1982 John Warnock and Charles Geschke founded a company. In 2007 the company ranked as the 9th largest software company in the world and the 31st best company to work for in the US. This company has revolutionized the field of Graphics. Name the Company

Ans: Adobe

13. In the foundation series by Isaac Askimov, Hari Seldon was a genius. What field did he virtually create?

Ans: Psychohistory

14. Everyone knows of the Apple Advertisement in 1984 that announced the Macintosh to the world. The commercial, directed by Ridley Scott and written by Steve Hayden and Lee Clow, alluded to a novel “Nineteen Eighty-Four” which described a dystopian future ruled by a television Big Brother. Who Wrote Nineteen Eighty-Four?

Ans: George Orwell

15. What is WINE?

Ans: Stands for Wine is not an emulator, basically it emulates Windows on Linux systems to run Windows apps.

16. This mythical Greek God, called Vulcan by the Romans, was personified by his anvil and tongs. Rumored to have created “Automatons” that resembled Modern Day Robots.
Who am I referring to?

Ans: Hephaestus

17. Hoarders may get piles of money,
That is true, hackers, that is true.
But they cannot help their neighbors;
That’s not good, hackers, that’s not good.
Recognize these lines?

Ans: The Free Software Song, By Richard Stallman

18. What are the memoirs of Lou Gerstner called?

Ans: Who said Elephants Can’t Dance?

19. Tag That Line-

  • Stronger Than Dirt – Ajax
  • We’re Moving Beyond Documents – Xerox
  • From Wikipedia, The Free Encyclopedia – Wikipedia
  • Solutions for a small Planet – IBM
  • Search, Ads & Apps – Google

20. Who is Commander Taco?

Ans: Rob Malda, The Founder of Slashdot

21. Who is the current CEO of Intel?

Ans: Paul S Otellini

22. Entrepreneur Sabeer Bhatia co-founded Hotmail. He also founded a not so popular domain. What domain am I talking about?

Ans: Arzoo.com

23. The DivX codec is very well known in the P2P world today. DivX however also refers to Digital Video Express. This was created partly by Circuit city and an entertainment law firm to create an alternative to video rental in the United States. Name the firm.

Ans: Ziffren, Brittenham, Branca and Fischer

24. Who said “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic” ?

Ans: Arthur C Clarke

25. What does United Linux refer to?

Ans: It was a Consortium of Linux vendors, most prominent of its  members being SUSE. You can read more here

26. Who coined the term “Cyberspace”?

Ans: William Gibson

27. What is “Strange Brew”?

Ans: It was the First Java Virus

28. What does Minix or Freeix refer to?

Ans: MINIX is a Unix-like computer operating system based on a microkernel architecture. Andrew S. Tanenbaum wrote the operating system to be used for educational purposes; MINIX also inspired the creation of the Linux kernel. Its name derives from the words minimal and Unix.

29. Why was Moore Noyce Electronics changed to Intel?

Ans: Because it sounded like “more noise”

30. _____, We Cann, He Cann, She Cann, They Cann
Simply fill in the blanks.

Ans: ICANN

Some really interesting questions in this one, It also had questions from the world of music and literature, covered tech companies, taglines, and CEOs also. A very well-made paper. Thanks are due to Karmanya for sending in this one. The finals of this Quiz were very bad, and really disastrous, according to me, but we still managed to finish 3rd somehow. If there are any discrepancies/errors in the questions or answers, do point out as comments or write in to me.

Signing off,

Prateek

Inter-School General Quiz – 16th January Details

This post is about a General Quiz being organised by Cradle Sports on 16th January, 2009.

About Cradle Sports: Please read here

Cradle Sports and Quizzing :

  1. Creators of the IMS QUOTIENT ( IQ) – India’s biggest Inter  College Quiz
  2. Redefined the MOD QUIZ in 1990.
  3. Instrumental in redefining the way Corporate Quizzes happen in Mumbai

This organization is a DDCA backed Sports Management and has a philosophy of promoting Sports Literacy.

Title Sponsors for the Event : Academy of Animation and Gaming

Support Sponsor : IMS

Event Details

Date : 16.1.2009

Nature of the Quiz : General

Format : The first phase shall be a written elimination round. The Top 12 or 16 teams shall qualify for the Semi Finals followed by the Finals.

The Semis and Finals will have a special round dedicated to cartoons, animation and gaming.

Team Size :  Maximum of 4 members per team – (A team can also sit as a single member entity)

Number of teams: Unlimited Teams Per School Allowed

Venue : A School Auditorium in South/Central Delhi (Would be posted here  by 5th January 2009)

Time: 8:30 AM Onwards

Total Prize Money : Rs 20000/-

For more info, please contact – Mr. Arindam Bhattacharya at 9312600283 or Mr. Anirudh Sharma at 9999772096.

If you have any further queries, about the details, please feel free to contact me.

This Quiz would be followed by an OPEN Quiz, the details of which I would be posting soon.

So hope to see you at the Quiz!

Regards

Prateek

Merry Christmas!

Wishing all the readers a Merry Christmas,

Hoping that Santa Claus shall fulfill all your wishes this Christmas 🙂

Merry Christmas!

Rite, here’s a Quiz Question – You have to simply identify the person in the pic. Flow in the comments!

Limca Book of Records Quiz 2008 Prelims

After a long hiatus of 2 months+, I am back with a bang! Winter hols now for some days, and that means I can make some new posts – So stay tuned!. Pictures, Reviews and more stuff later, but for the meantime:

Posting Questions from the LBR 2008 Quiz Prelims, New Delhi – Conducted by Derek O’ Brien and Associates – Held at DPS, RK Puram – on 22nd December 2008 (Full story later)

Please note: This is recreated from memory/notes. I have tried to stick to the crux of the questions) Hope you enjoy this compilation.

1. If Dilshad Gardens is the 1st Station on Line 1 of the Delhi Metro, then which is the last station?
Ans: Rithala

2. Which Bharat Ratna awardee is often known as Madiba, an honorary title adopted by elders of his clan?
Ans: Nelson Mandela

3. Which sport called “Mintonette” was created by William G Morgan, a YMCA physical education director, in 1895, in Holyoke, Massachusetts (USA), as a pastime to be played, preferably indoors and by any number of players? The game took some of its characteristics from tennis and handball.
Ans: Volleyball

4. Eristalis gatesi thompson is a flowerfly named after which famous American?
Ans: Bill Gates

5. Which dish is described in the Oxford English Dictionary as “An Indian dish consisting of meat in onion sauce”?
Ans: Dopiaza

6. Which big cat, unable to roar or growl, makes a unique, bird-like “chirrup” sound when it is excited?
Ans: Cheetah

7. The Nagarjuna Sagar Dam – the world’s tallest masonry dam (at a height of 124 metres) is built across which river?
Ans: Krishna River

8. Who is the first cricketer to have taken a hat-trick in a T-20 International?
Ans: Bret Lee

9. Which allotrope of Oxygen is resposible for the distinctive smell after a thunderstorm, most often as a result of lightning?
Ans: Ozone

10. The Thar Desert is spread across four Indian states – Rajasthan, Gujarat, Haryana and _________. Fill in the Blanks.
Ans: Punjab

11. Which Mughal emperor’s mother was Hamida Banu and stepmother Haji Begum?
Ans: Akbar

12. Which precious gemstone takes its name from the Greek for “green gemstone”?
Ans: Emerald

13. Which current Constitutional Authority has the distinction of not having lost a single elction till date?
Ans: The President of India, Pratibha Patil

14. Which sweet biscuit derives its name from the Dutch word “koekje” or (informal) “koekie” which means – little cake?
Ans: Cookie

15. LE Waterman is credited with the invention of the first practical version of which writing instrument?
Ans: Pen (Fountain Pen)

16. According to the Mahabharata, who was raised by Hiranyadhanus, the leader (King) of the Nishadhas (foresters)?
Ans: Eklavya

17. Which ancient Greek epic has come to be described as a term for a great adventure or quest?
Ans: Odyssey (By Homer)

18. The First Nobel Prize in Physics, awarded in 1901 was given for the invention of which medical technique, used even today?
Ans: X-Ray (By William Roentgen) – Called Roentgen Rays

19. The Chief Engineer of this bulidng was Hugh Keeling. There were many Indian contractors who were involved in the construction of this building – Haroun-al-Rashid, Sujan Singh and his son Sobha Singh built most of the work of the main building. Who was the main architect?
Ans: Edwin Lutyens (The buliding is the Rashtrapati Bhavan)

20. The planet Uranus has a system of rings. True or False?
Ans: True

21. In which part of the body would you have a Root Canal treatment?
Ans: Teeth

22. The “sushira vadya” is the Indian classification of which type of musical instruments? Wind, Percussion or String?
Ans: Wind

23. What is the most widely used material for packaging worldwide? Jute, Wood, Carboard, or Polythene?
Ans: Cardboard

24. This widely used computer symbol is named after a small freshwater snail with no tentacles in Korea? (There was some more info on this)
Ans: The @ Sign used in E-Mail Addresses

25. Which famous seafaring comic character has an expandable chest? (In this, the chest sizes were also given)
Ans: Popeye the Sailorman

26. Visual – Banyan Tree

banyan-tree1

27. Visual – Pandit Bhimsen Joshi

pandit-bhimsen-joshi

28. Visual – Pankaj Advani (Same visual used)

pankaj-advani

29. Audio Clip – Identify the Voice. Barack Obama

30. Audio Clip – Voice of which Indian actress? Madhuri Dixit

Happy Quizzing,

Prateek

P.S We topped the Prelims in the Delhi Round with a score of 21 🙂 Cut-off was 18.

Intra-School Olympics Quiz 2008

I had conducted the Intra-School Olympics Quiz in my school on 26 August 2008. The Prelims were followed by 6 teams in the Finals. The Quiz was an open one – Anybody from Classes 6-12 could participate. I am uploading the Questions of the Quiz – You can click on the links below to download (I know this is coming pretty late, but better late than never!)

Prelims

Prelims Answer Key

Finals (With Answers)

Feedback about the Quiz is welcome.

Cheers

Prateek

Quiz Files

Here are the some of the much awaited Quiz Files. Some files have been compiled based on memory – So there could be slight errors/rephrasing of questions. Do put your comments if you have any queries, questions etc. Enjoy! Click on the links below to download.

HT Pace Inquizitive 2008 Prelims

Samsung Olympic Games Quest 2008 Delhi Prelims

TAPS Fest Quiz Prelims 2008

Sports Quiz Prelims AIIMS Pulse 2008