Techeez Quiz Prelims

Venue: Jaspal Kaur Public School

By Manmeet Singh and Pulkit Arora

Date: 5 November 2008

1.    Name the major company that rejected a takeover bid by Microsoft recently.
Ans: Yahoo

2.    Name the latest two graphic cards launched by NVIDIA.
Ans: GTX 260 and GTX 280

3.    (*)The Intel India team in Bangalore recently designed a 6 core processor to be used in servers. What was this processor named?
Ans: Dunnington

4.    Which operating system is the successor to Windows Vista, to be launched in 2009?
Ans: Windows 7

5.    What resolution is referred to as “Full HD”?
Ans: 1920×1080

6.    (*)HP is the owner of which Gaming PC manufacturer?
Ans: Voodoo

7.    World’s most photorealistic game.
(Hint: This game is so heavy on resources, it makes computers CRY)
Ans: Crysis

8.    Which company uses the tagline “Yours is here”?
Ans: Dell

9.    (*)What is the codename of Windows Mobile 7?
Ans: Photon

10.    All present graphic cards use which port on the motherboard?
(Hint – Successor to AGP)
Ans: PCI Express

11.    Which free internet radio service is promoted by Winamp?
Ans: Shoutcast

12.    Which program is called the “Poor Man’s Photoshop”?
Ans: GIMP

13.    MASTER of COOLING?
(Hint – Think Cabinets!)
Ans: Coolermaster

14.    Our friend Doug showed off his invention in 1968, in the Joint Computer Conference in San Francisco. It’s a pivotal part of computers these days. Name the invention.
Ans: Computer Mouse

15.    Who’s called “Father of Visual Basic”?
Ans: Alan Cooper

16.    Who created JavaScript?
Ans: Brendan Eich

17.    Write Full forms of:

  • RIM – Research In Motion
  • ARPANET – Advanced Research Projects Agency Network
  • NASSCOM – National Association of Software and Services Companies
  • CAPTCHA – Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart
  • PERL – Practical Extraction and Report Language

18.    How many Gigabytes are there in a Terabyte?
Ans: 1000

19.    Sun Microsystems and Intel have their headquarters at a common location. Name this place.
Ans: Santa Clara

20.    Name the CEOs of the following companies:

  • Facebook – Mark Zuckerberg
  • Oracle – Larry Ellison
  • Apple – Steve Jobs
  • Intel – Paul S Otellini

21.    What is one unit of mouse movement called?
(Hint: A unit of mouse movement is 1/200th of an inch.)
Ans: Mickey

22.    (*)Which is the successor to the current Leopard version of Mac OSX?
Ans: Snow Leopard

23.    Name a desi internet search engine.
Ans: Guruji.com

24.    Identify this logo.

Logo

Ans: Java

25.    Name the thinnest notebook in the world.
Ans: MacBook Air

Thanks to Pulkit for this paper. It was an easy prelims set, mostly on basic current affairs stuff. We qualified for the finals and came 2nd.

Cheers

Prateek

Advertisements